• Novinky

            • Medzinárodný deň ochrany životného prostredia pred ničením počas vojny a ozbrojeného konfliktu

            • V čase ozbrojeného konfliktu sa v priebehu niekoľkých minút zničí to, čo budovalo niekoľko generácií obyvateľov postihnutej krajiny. Životné prostredie často zostáva nezverejnenou obeťou vojny. 5. november je Medzinárodný deň ochrany životného prostredia pred ničením počas vojny a ozbrojeného konfliktu. Tento deň má slúžiť ako upozornenie na ničenie životného prostredia ozbrojenými konfliktami po celej planéte. My sme  si tento deň pripomenuli v našej škole. Hlavnou myšlienkou je vzbudiť odpor voči vojne v mysliach našich žiakov a vysvetliť im nezmyselnosť ozbrojených konfliktov.

            • Návšteva divadla Viola - Matylda a robot

            • Matylda je dievčatko, ktoré miluje futbal, no nemá ho s kým hrať. Je možné zahrať si futbal s Robotom? A koľko zloduchov sa vojde do smetiarskeho auta? Žijú na smetisku zajačikovia? Koľko príbehov ukrýva atlas sveta? A dá sa cestovať vyššie než na vrchol Mount Everestu? Odpovede na tieto otázky nám dala v  poradí už tretia návšteva divadla Viola. Pesničky z rozprávky Matylda a robot sme si spievali ešte cestou z divadla. Ďakujeme za pekný umelecký zážitok a tešíme sa na ďalšie predstavenie.

            • Deň nevidiacich

            • 13. november je Medzinárodný deň nevidiacich. Valentin Haüy sa ako jeden z prvých začal zaujímať o spoločenskú a kultúrnu budúcnosť nevidiacich a slabozrakých. V Paríži založil prvú školu pre nevidiacich a keďže sa narodil 13. novembra 1745,  tento deň stal Medzinárodným dňom nevidiacich a pripomíname si ho každoročne už od roku 1946.

              Žiaci našej školy si v tento deň vyskúšali, aké to je na chvíľu prísť o jeden zo svojich zmyslov a zistili, aké náročné je byť nevidiacim. Hmatom zisťovali predmety ukryté pod dekou, sluchom počúvali svojho kamaráta, ktorý ich navigoval pri chôdzi v triede. Vyskúšali si svoje chuťové poháriky i čuchové schopnosti. Na záver sme sa všetci zhodli, že zrak je pre nás veľmi dôležitý a musíme si ho chrániť.

            • Bubnovačka

            • V pondelok, 20. novembra 2023 sme sa zapojili do podujatia s názvom BUBNOVAČKA. Myšlienka tohto podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Bubnovaním symbolicky dávame hlas týraným deťom, ktoré sú často neviditeľné a nepočuté. V tento deň sme sa v hlasnom rytme bubnov snažili pripomenúť spoločnosti včasnú prevenciu pred touto problematikou. Veríme, že nás bolo počuť, pretože sme si Bubnovačku patrične užili.

            • Exkurzia do Botanickej záhrady v Košiciach

            • Dňa 16.11.2023 sa žiaci 1. až 8. ročníka zúčastnili exkurzie v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach, ktorá bola obohatená o expozíciu včelárstva. Najprv sme si vypočuli slová pána včelára, ktorý nám porozprával, aké je potrebné a dôležité sa o včely starať. Potom nasledovala výstava, ktorá bola spojená s ukážkami predmetov spojených s chovom včiel a výrobou medu, doplnená aj o predaj sviečok, medu a včelích produktov. Samozrejme bola aj  možnosť  ochutnať rôzne druhy medu. Nasledovala prehliadka botanickej záhrady. Žiaci boli očarení aj atmosférou tropického sveta rastlín, citrusov, ale aj nádherných motýľov. Vychutnali sme si aj prechádzku v okolí botanickej záhrady. Domov sme sa vrátili plní zážitkov.

            • Imatrikulácia nových žiakov

            • Minulý týždeň sme našich najmladších žiakov previedli „Zlatou bránou“ do sveta vedomostí. Škola je ako zázračný palác, v ktorom sa dejú zázraky poznania a naši žiaci absolvovali imatrikuláciu. No nebolo to také jednoduché. Na prijatie do cechu bolo potrebné úspešne splniť niekoľko úloh. Nakoniec ich hravo zvládli a mohli predniesť žiacky sľub. Sľubom sa zaviazali dodržiavať všetky povinnosti školáka, ako prikazuje „Cech žiakov“. Želáme Vám veľa úspechov v školských laviciach a veľa chuti do učenia!

            • Svetový deň zvierat

            • Všetci isto vieme, že naši žiaci veľmi radi pomáhajú ostatným a to nie len ľuďom, ale aj zvieratkám. Preto sme si aj tento rok pripomenuli Svetový deň zvierat iným spôsobom, ako iba rozprávaním o nich. Rozhodli sme sa im pomôcť. Konkrétne sme sa rozhodli pomôcť Karanténnej stanici v Prešove, ktorá sa stará o opustených psíkov a mačičky. Žiaci počas mesiaca október prinášali pre zvieratká krmivo, maškrty, hračky, deky a iné veci, ktoré karanténna stanica potrebuje. V mene všetkých nemých tvárí ďakujeme žiakom  za pomoc.

            • Divadelné predstavenie Aladin

            • Ďaleko v horách žije chlapec menom Aladin. Je rovnaký ako ty. Má dobrú mamičku ako ty. Má dobrého otecka ako ty, ale navyše má Džina, ktorý mu splní každé želanie. Aladin nechcel žiadne peniaze, nechcel byť pánom sveta, ale keď ho zlý čarodej uväznil v jaskyni, v ktorej bola iba spievajúca práčka a Džin, vedel, že jeho jediné prianie je vrátiť sa späť do rodného mesta Rozdžandžán k rodičom, kamarátom a ľudom, ktorých má rád. Podarilo sa mu vrátiť späť do rodného mesta a polepšil sa zlý čarodej, ktorý ukradol všetky krásy Rozdžandžánu? To všetko sa dozvedeli naši žiaci v pondelkovej divadelnej inscenácii Aladin, ktorú organizovalo divadlo Viola s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ďakujeme divadlu Viola za krásny umelecký zážitok.

            • Svetový deň audiovizuálneho dedičstva

            • Pobyt v školskom klube detí si výnimočne spríjemníme pozeraním rozprávky alebo filmu. Pri príležitosti svetového dňa audiovizuálneho dedičstva (27.10.) sme si pre žiakov pripravili filmové popoludnie. Je už zvykom, že k pozeraniu filmu si zvykneme dať niečo dobré, našich žiakov sme pohostili popcornom. Najprv si však každý zo žiakov vyrobil vlastnú nádobu na popcorn, následne sme popcorn pripravili v stroji, nachystali si miesta na sedenie a chvíľu popoludnia sme strávili pozeraním filmu Kačička modropierko. Po jeho pozretí sme si zopakovali dej a hlavnú myšlienku filmu.

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Milí rodičia, naša škola sa opäť zapája do celoslovenského projektu s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Chceme potešiť maličkosťou babičku alebo deduška v domove dôchodcov. Môže to byť jediný darček, ktorý tento rok dostanú. Do krabičiek môžete poslať veci v počte podľa vlastného uváženia, podľa zoznamu, ktorý nájdete na webovej stránke našej školy alebo na stránke https://www.kolkolasky.sk/skoly/ Krabičky budeme vytvárať spolu s deťmi v škole. Zber sa končí 30.11.2023. Veľmi pekne ďakujeme.

              zdroj: https://www.kolkolasky.sk/skoly/

               

            • Ponožkový október

            • V mesiaci október sa naša škola opäť zapojila do veľmi peknej akcie s názvom „Ponožkový október“. Našou úlohou bolo vyzbierať čo najviac nových párov ponožiek dospelej veľkosti. Chceli sme aj my, aspoň takýmto milým gestom,  pomôcť ľuďom bez domova a darovať im pocit tepla. Vyzbierali sme plnú tašku teplučkých ponožiek, ktorú sme následne darovali organizácii Podaj ďalej. Veľká vďaka patrí rodičom a žiakom, vďaka za to, že  vedia pomáhať. Viac šťastia je v dávaní ako v prijímaní.