• Novinky

            • Prváci

            • Máme za sebou zopár mesiacov školy a naši prváci sa naučili fungovať ako trieda, ako kamaráti. Učíme sa nielen čítať, písať a počítať, ale naše ručičky sa učia aj maľovať, strihať, lepiť, modelovať. Vyrábame výkresy plné farieb, tvarov, zvieratiek i postavičiek. Stávajú sa z nás malí umelci. Presvedčte sa sami!

            • Noc s Andersenom

            • V piatok 31.3.2023 sa naša škola zapojila do medzinárodnej Noci s Andersenom. Je to podujatie na podporu čítania detí. Pre našich „nocľažníkov“ sme pripravili originálny program. Priblížili sme si tvorbu dánskeho rozprávkara – Hansa Christiana Andersena, spoznali sme rozprávky Dievčatko so zápalkami, Statočný cínový vojačik, Škaredé káčatko... Oboznámili sme sa aj s rozprávkou od Ondřeja Sekoru Ferdo Mravec a knihou Julesa Verna Cesta okolo sveta za 80 dní. Zároveň sme si pripomenuli 100. výročie založenia The Walt Disney Studios a 95. výročie vzniku Mickeyho MouseaZahrali sme si kvízy, prečítali rozprávky, pripravili sme si baterky a pátrali sme po poklade. Bol to pre nás zážitok plný dobrodružstiev, kreativity a súťaží. Žiaci našej školy sa už tešia na budúci ročník tohto podujatia.

            • Ruky nádeje

            • U nás v škole prebiehala v pôstnom období od 22.2. 2023 do 29.3.2023  na hodinách náboženskej výchovy aktivita s názvom „Ruky nádeje.“Inicioval ju pápež František: „Milé deti! Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu. Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá.“.Boli to modlitby s úmyslom za pokoj vo svete. Pravidelne sme sa modlili so žiakmi jeden desiatok bolestného ruženca. Zároveň si mali obkresliť svoju ruku a do nej vpísať svoje meno. Ďakujeme za tento pekný čas pri modlitbe.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • V našej škole máme výborných recitátorov. Presvedčili sme sa o tom nielen v triednych kolách súťaže Hviezdoslavovho Kubína - v umeleckom prednese poézie a prózy, ale aj v rámci školského kola tejto súťaže,ktorá sa uskutočnila 28. marca 2023. Každý žiak mal obrovskú chuť vyhrať a ukázať, čo dokáže.Všetci súťažiaci nám predviedli svoje recitátorské majstrovstvo. Výhercovia si právom zaslúžili knižnú odmenu a diplom.Výhercom blahoželáme!

              Vyhodnotenie: 

              1. miesto: Samuel Ringer 4.A, Hugo Horváth 4.A, Elli Jennifer Pavlíková 6.A 

              2. miesto: Šimon Lapšanský 3.A, Timotej Stachura 5.A 

              3. miesto: Viktoria Kováčová 1.A, Tomas Plavnický 7.A, Peter Vícen 8.A, A. M. G. 9.A

            • Ponožková výzva

            • 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom tejto výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môžeme búrať predsudky. Pomôžme im začleniť sa do spoločnosti, aby aj oni mohli žiť plnohodnotný život. Naša škola sa opäť zapojila do tejto Ponožkovej výzvy. Svoje sympatie a podporu ľuďom s touto chorobou sme vyjadrili obutím rozdielnych ponožiek. Prikladáme milé a jedinečné fotografie.

            • Deň matematiky

            • Einsteinove narodeniny, výročie smrti Stephana Hawkinga, Deň pí - Deň Ludolfovho čísla. 14. marec je pre vedu magickým dátumom.

              V roku 1988 sa istý  kurátor kalifornského vedeckého múzea Exploratorium rozhodol, že   14. marec (vo formáte amerického kalendára zapisovaný ako 3/14) oslávi netradične so svojimi kolegami ako Deň pí. Netrvalo dlho a sviatok abstraktnej konštanty sa rozšíril do celého sveta. Túto tradíciu si už tretí rok po sebe pripomíname aj my na hodinách matematiky. Či už je to niečo zo života spomínaných velikánov, alebo matematické hlavolamy. Mňa veľmi teší, že sa naši žiaci čoraz viac zapájajú do týchto aktivít.   Matematika – matka všetkých vied – nám na to dáva nekonečne veľa možností.

            • Návšteva TSUS

            • V stredu 15.3. sme sa vybrali na exkurziu do Technického a skúšobného ústavu stavebného na Budovateľskej ulici v Prešove. Na vlastné oči sme tam mohli vidieť ako sa testujú rôzne stavebné materiály, aby spĺňali požiadavky využitia v stavebníctve. Stlačenie betónovej kocky, skúška na ohyb betónu a roztrhnutie betonárskej ocele sa len tak nevidí. To všetko a mnoho ďalších skúšok nám ukázali zamestnanci TSUS. Žiaci mali možnosť vidieť stavebníctvo aj z iného pohľadu a veľmi sa im toto „ničenie“ páčilo.  Exkurziou nás sprevádzal pán Šutlák, za čo jemu aj jeho kolegom patrí naša veľká vďaka. Mimochodom, týmto pánom vďačíme aj za to, že môžeme bezpečne chodiť cez naše mosty. 

            • Vyučovanie v maskách

            • V stredu 8.2.2023 sa v našej škole objavilo množstvo zvláštnych tvorov. Bránami školy prešli červená čiapočka, Spiderman, Zorro, Snehulienka, postavičky z Minecraftu, doktor, zverolekár, Harry Potter, zimný vojak, hula tanečnica, Fiona, čarodejnica, stredoveký rytier, kameraman a zasadli do školských lavíc. Bol predsa deň vyučovania v maskách a všetci sme sa poriadne zabavili. 

            • Karneval v ŠKD

            • 8. február sa v našej škole niesol v duchu zábavy, tvorivých kostýmov, radosti a smiechu, pretože práve v tento deň sme mali karneval, ktorý začal od skorého rána vyučovaním v maskách a v triednom predstavovaní masiek. Následne sme túto karnevalovú náladu rozprúdili počas pobytu v ŠKD. Na začiatku žiaci predstavili svoje kostýmy, aj si zasúťažili vo viacerých disciplínach, ktoré sme si pre nich pripravili, a na záver sa vybláznili na mini diskotéke. Zatancovali si a taktiež sa pohostili na bohatom občerstvení. Žiakom sa karneval páčil a už teraz sa nemôžu dočkať, kedy budú mať karneval znova.

            • Prišla nám milá pošta

            • Počas uplynulých dní našu školu veľmi potešila príjemná a milá pošta. Prišlo nám krásne poďakovanie z Domu sv. Jozefa v Prešove. V decembri sa naša škola zapojila do akcie: „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Pred Vianocami naše krabičky plné lásky poputovali do spomínaného Domu sv. Jozefa. Sme veľmi radi, že sme Vianoce mohli spríjemniť dobrým skutkom. Táto pošta nás milo zahriala pri srdiečku. Ešte raz ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Naše veselé zážitky v ŠKD1

            • Milí rodičia, ani sme sa nenazdali a je za nami prvý polrok, aj polročné vysvedčenie. Znova sme si zaznamenali aspoň niekoľko našich pekných zážitkov a aktivít, ale aj šikovnosť vašich detí, na fotografie. Ponúkame vám ich k nahliadnutiu. Nech sa páči, pozrite sa :)

            • Požehnali nám školu!

            • Medzi kresťanské zvyky a tradície patrí na začiatku kalendárneho roka posvätenie našich obydlí svätenou vodou. Aj my sme po sviatku Troch kráľov dali včera posvätiť priestory našej školy. Posvätil ju o. Vladimír Sekera Mikluš, rektor gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča v Prešove. Zo srdca mu ďakujeme. Sme radi, že sme mohli privítať aj bohoslovcov, ktorí doprevádzali posvätenie školy krásnymi liturgickými spevmi. Veríme, že toto požehnanie nás bude sprevádzať po celý rok.

            • Návšteva kina

            • V utorok 31. januára sme ukončili 1. polrok aktuálneho školského roka návštevou kina. Vybrali sme si zábavný animovaný príbeh plný dobrodružstva s názvom Zúbková víla. Hlavnými hrdinkami sú Violetta, večne zvedavá víla, ktorá sa túži stať zúbkovou vílou a dievčatko Maxie, ktoré prežíva ťažké obdobie, pretože sa práve presťahovala, zvyká si na nových členov rodiny a mestské prostredie, v ktorom jej chýba milovaná príroda. Práve tieto dve hrdinky sa stretnú a stanú sa z nich kamarátky. A ich priateľstvo dokáže prekonať aj tie najväčšie ťažkosti.

            • Zber papiera

            • Naša škola sa zapojila do Veľkej školskej súťaže v ZBERE PAPIERA, ktorá trvala od 5.9. 2022 do 31.1.2023. Tohoročného zberu papiera sa zúčastnila každá trieda a jednotlivci, aby sme tak prispeli k ochrane našej prírody, hlavne jej lesov. Celkovo sme symbolicky zachránili cca 10 stromov. Spoločne sme vyzbierali  600,45 kg papiera. 

               

              VYHODNOTENIE

              1. miesto: Sebastián Palko 8.A 79,6kg

              2. miesto: Damián Dzvoňár 8.A 69kg

              3. miesto: Damián Tkáč 9.A 67,6kg

               

              Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili, ďakujeme.

               

            • Láskavosť cez sladkosť

            • Žiaci našej školy vedia a chcú pomáhať, majú veľmi dobré srdiečko. Touto cestou ich vedieme počas celého výchovno–vzdelávacieho procesu. A preto sme sa zapojili do akcie pod názvom „Láskavosť cez sladkosť.“ Minulý týždeň sme navštívili Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Takto sme im chceli povedať veľké ĎAKUJEM. Naši žiaci veľmi radi navštevujú krúžok Experimenty v kuchyni, kde sa učia prakticky si pripraviť dobroty, ktoré majú radi. Tentokrát sme napiekli obľúbené muffiny a sladučkú bábovku. Na odozvu sme nemuseli dlho čakať. Hasičom dobroty veľmi chutili a ako poďakovanie nám ponúkli malú prezentáciu hasičských áut a techniky. Žiakom sa návšteva a exkurzia na hasičskej stanici veľmi páčila. Vážime si vašu prácu

            • Deň vyhlásenia národných parkov

            • Tak, ako sa už stalo našim dobrým zvykom, aj tento mesiac sme si našli čas na krátku prezentáciu o ochrane prírody. V dňoch 16.-18.1.2023 sme si pripomenuli Deň vyhlásenia národného  parku Pieniny, Malá Fatra a Slovenský raj. Tieto naše poklady prírody lákajú čoraz viac turistov. Bez ich patričnej ochrany by sme mohli navždy stratiť krásu a tajomstvá, ktoré skrývajú. Nájdeme tu množstvo nedotknutej prírody, aj úžasných  endemitov fauny a flóry. Titul Národný park si určite zaslúžia.

            • Deň komplimentov

            • Niekedy stačí iba pár slov, ktoré nestoja nič, aby sme človeku urobili deň krajším. 24.január je známy ako deň komplimentov. Žiaci si vyskúšali, aké to je kompliment niekomu dať, a zároveň ho aj od niekoho dostať. Na výber mali papieriky s komplimentom, ktorý mohli niekomu darovať, alebo vymyslieť vlastný kompliment. Niektorí žiaci napísali milé slová aj svojím rodičom.